Απαραίτητα τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό

Η επαρκής πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων φαίνεται να συμβάλλει στη συντήρηση ενός ισχυρού και υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος. Εκτός από ισχυρή ανοσοενισχυτική δράση, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν φυσική αντιγλεγμονώδη δράση και συμβάλλουν αυτή την περίοδο στην μείωση των μυοσκελετικών ενοχλήσεων που μπορεί να δημιουργηθούν από την καθιστική ζώη ή μπορεί να υπήρχαν και παλιότερα. Επειδή συστήνεται η αποφυγή της αγωγής με αντιφλεγμονώδη αυτή την περίοδο, είναι σημαντικό να εντάξετε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στην διατροφή σας.

Ο πιο απλός τρόπος ι' αυτό, είναι να ετοιμάσετε ένα smoothie με φρούτα, γιαούρτι, καρύδια, σπόρους chia και μέλι ή να ετοιμάσετε μια νόστιμη σαλάτα με μαριναρισμένες σαρδέλες, τοματίνια και ρόκα.

Για να καλύψει λοιπόν κανείς τις ανάγκες του σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, χρειάζεται τις μέρες που δεν τρώει ψάρι ή θαλασσινά, να φροντίζει να καταναλώνει τουλάχιστον 10 g λιναρόσπορο (1 κουταλιά σούπας) ή ~7 ολόκληρα καρύδιαώστε να καλύπτει τα 2 g ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που χρειάζονται την ημέρα. Τα πιο σημαντικά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι το EPA (εικοσιπεντανοϊκό οξύ) και το DHA (δοκοσαεξανοϊκό οξύ) τα οποία υπάρχουν μόνο στις ζωικές πηγές ωμέγα-3, δηλαδή στα ψάρια και στα θαλασσινά. Οι φυτικές πηγές ωμέγα-3 παρέχουν ALA(Α-λινολενικό οξύ) από το οποίο μπορεί ο οργανισμός μας να συνθέσει τα 2 άλλα απαραίτητα λιπαρά οξέα EPA και DHA. Συνεπώς όταν επιλέγετε συμπληρώματα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είναι καλό να επιλέγετε αυτά που είναι πιο πλούσια σε EPA και DHA λιπαρά οξέα.

Tags: ΔΙΑΤΡΟΦΗ