Βελτιώστε την διάθεσή σας διατροφικά εν μέσω καραντίνας

Για να καταφέρουμε να έχουμε καλή διατροφική συμπεριφορά χρειάζεται να έχουμε καλή διάθεση. Φυσικά, θα υπάρξουν μέρες που θα έχουμε διάθεση για comfort food, το οποίο είναι καλό να μην αποκλείσουμε παντελώς, αλλά να φροντίσουμε να μην ξεπερνάμε τις 1-2 φορές την εβδομάδα που καταναλώνουμε κάποιο γλυκό ή αλμυρό σνακ.

Για να έχουμε καλή διάθεση και να εκκρίνουμε τις ορμόνες που μας κάνουν πιο ευτυχισμένους, μπορούμε να φροντίσουμε να έχουμε αρκετές βιταμίνες του συμπλέγματος Β στην διατροφή μας, καθώς παίζουν σημαντικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία του νευρικού μας συστήματος. Η νιασίνη ή αλλιώς βιταμίνη Β3 παίζει ρυθμιστικό ρόλο στη διάθεση και την όρεξη, ενώ η βιταμίνη Β12 και το φυλικό οξύ μας προστατεύουν από την κατάθλιψη και άλλες διαταραχές του νευρικού συστήματος.

Καλές πηγές νιασίνης και βιταμίνης Β12 είναι το κοτόπουλο, το ψάρι, το συκώτι και το μοσχάρι, ενώ η νιασίνη είναι διαθέσιμη σε μικρότερες ποσότητες και σε άλλα τρόφιμα όπως το ψωμί και τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα γαλακτοκομικά και το αυγό. Τα ολικής άλεσης σιτηρά και δημητριακά, είναι απαραίτητα και για την μείωση της νοσηρότητας από διαβήτη, αλλά και για την πρόληψη της παχυσαρκίας, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσίευσε ο Prof. Dr. Hauner από το Πανεπιστήμιο του Μονάχου της Γερμανίας. Τέλος, το φυλλικό οξύ υπάρχει σε μεγάλη ποσότητα στο μοσχαρίσιο συκώτι, όπως επίσης και στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και το μαρούλι, αλλά και το μπρόκολο, το λάχανο και η μπανάνα.

Επίσης, το σελήνιο αποτελεί ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου από τις ελεύθερες ρίζες. Πολλές μελέτες μάλιστα συνδέουν την έλλειψη σεληνίου με διαταραχές της διάθεσης, ενώ φαίνεται ότι η έλλειψή του καθιστά το άτομο πιο ευάλωτο στο στρες. Καλές πηγές σεληνίου αποτελούν τα καρύδια Βραζιλίας και τα φιστίκια, το χοιρινό, το μοσχάρι, το κοτόπουλο, η αθερίνα και άλλα ψάρια, αλλά και το σουσάμι και τα προϊόντα του. Το κακάο ανήκει επίσης, στα τρόφιμα που είναι πλούσια σε σελήνιο, ενώ παράλληλα περιέχει και άλλα ιχνοστοιχεία που επηρεάζουν τη διάθεση- όπως είναι το μαγνήσιο. Μπορείτε να καταναλώνετε μικρές ποσότητες κακάο, είτε ως ρόφημα, είτε τρώγοντας μικρά κομμάτια μαύρης σοκολάτας, λίγες φορές την εβδομάδα.

 

 

Tags: ΔΙΑΤΡΟΦΗ