Η σημασία της αιμοδοσίας στην εποχή του κορωνοϊού

Ο φόβος για την εξάπλωση του κορωνοϊού έχει προκαλέσει σημαντική μείωση των αποθεμάτων αίματος, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή πολλών συνανθρώπων μας που χρειάζονται αίμα αυτήν τη δύσκολη περίοδο.
Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, η επιδημία του ιού αναμένεται να επιδράσει αρνητικά στην ασφάλεια των μεταγγιζόμενων ασθενών. Με άλλα λόγια, ο συνδυασμός πανδημίας/ απαγόρευσης κυκλοφορίας/ φόβος για αιμοδοσία, οδηγεί στη μείωση των αποθεμάτων και τον κίνδυνο να χαθούν ακόμη περισσότερες ζωές. Οι εθελοντές αιμοδότες μπορούν να συνεχίσουν να προσφέρουν το δώρο ζωής προς τους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη. Ωστόσο, σύμφωνα με τις οδηγίες:

  • Αποφύγετε να δώσετε αίμα αν δεν αισθάνεστε καλά και έχετε συμπτώματα όπως αυτά της γρίπης εσείς ή κάποιος από το στενό σας περιβάλλον.
  • Μπορείτε να δώσετε αίμα τέσσερις εβδομάδες μετά το τέλος των συμπτωμάτων.
  • Σε περίπτωση που δώσατε αίμα και μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες εμφανίσετε συμπτώματα γρίπης, ενημερώστε σχετικά την Υπηρεσία Αιμοδοσίας.
  • Κάθε μέρα γίνονται χειρουργικές, καρδιαγγειακές και ορθοπεδικές επεμβάσεις, αντιμετωπίζονται άρρωστοι με έκτακτα και άλλα παθολογικά και παιδιατρικά περιστατικά που χρειάζονται αίμα.
  • Ειδικά αυτή την εποχή έξαρσης του νέου κορωνοϊού, υπάρχει ανάγκη για ακόμα περισσοτέρους υγιείς αιμοδότες.
  • Με την εθελοντική προσφορά αίματος σήμερα, συμμετέχεις κι εσύ στην ασφάλεια και την επάρκεια αίματος.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

 

 

 

Tags: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ