Ποιος είναι ο ρόλος των β-γλυκάνων στη λειτουργία του ανοσοποιητικού;

Άτομα τα οποία καλούνται συχνά να αντιμετωπίζουν σοβαρά επίπεδα σωματικού στρες - για παράδειγμα, επειδή γυμνάζονται σκληρά, δουλεύουν σε θέσεις με υψηλό αίσθημα ευθύνης ή ακόμα και σε άτομα που γενικά δεν έχουν επαρκή ικανότητα διαχείρισης του στρες τους  - η συμπληρωματική κατανάλωση με β-γλυκάνες μπορεί ταυτόχρονα να μειώσει την κόπωση και να διατηρήσει το ανοσοποιητικό σύστημα ισχυρό.

Μελέτη που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο περιοδικό Open Biochemistry Journal δείχνει ακριβώς αυτό. Αρχικά αξίζει να σημειωθεί ότι στην φύση οι β-γλυκάνες υπάρχουν σε τροφές όπως το πλιγούρι, η βρώμη και τα βρώσιμα μανιτάρια. Η ακριβής χημική δομή των β-γλυκάνων είναι διαφορετική σε κάθε τροφή και πιθανώς και στην ανοσολογική τους επίδραση.

Και παρόλο που βρισκόμαστε σε πολύ πρώιμα στάδια ακόμα, στο σώμα οι βήτα-γλυκάνες φαίνεται να ενεργοποιούν τον υποδοχείς μεγάλης σημασίας αναφορικά με την ενεργοποίηση μακροφάγων, ουδετερόφιλων, ηωσινόφιλων, Β κύτταρων και δενδριτικων κύτταρων.

Μέσω αυτών των υποδοχέων, υποψιάζονται οι ερευνητές ότι οι β-γλυκάνες ενισχύουν τα μεγάλα τμήματα του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι βήτα-γλυκάνες καθιστούν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού πιο επιθετικά και αυξάνουν έτσι την παραγωγή αντισωμάτων.

Πηγή: https://openbiochemistryjournal.com/VOLUME/14/PAGE/1/

 

Tags: ΔΙΑΤΡΟΦΗ