Συμβουλές και οδηγίες για την επιστροφή στη νέα καθημερινότητα

Η διαδικασία επιστροφής στη νέα κανονικότητα φαίνεται ότι θα είναι σταδιακή και μακρά, καθώς καλούμαστε να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα και να εφαρμόσουμε νέες συνήθειες.

Στη μεταβατική αυτή περίοδο που θα εισέλθουμε, η ρουτίνα μας αλλάζει, καθώς αντισηπτικά, μάσκες και γάντια γίνονται τα νέα «αξεσουάρ», ώστε να προφυλαχθούμε, όπως λένε οι ειδικοί.

Ταυτόχρονα, οι αποστάσεις επιβάλλονται, με τις ισορροπίες να γίνονται λεπτές, καθώς δεν θα πρέπει να χάσουμε τη ζεστασιά που είχαμε πριν στις κοινωνικές επαφές μας.

Ετοιμαζόμαστε να βγούμε από το σπίτι

Παίρνουμε μαζί μας μάσκα, γάντια, αντισηπτικό.

Προτιμούμε να φοράμε ρούχα βαμβακερά, που πλένονται σε υψηλές θερμοκρασίες.

Αν επιλέξουμε να μετακινηθούμε με ΜΜΜ, φοράμε μάσκα και γάντια.

Σε συνεννόηση με τον εργοδότη μας, επιλέγουμε ωράριο όπου δεν κυκλοφορεί αρκετός κόσμος στα ΜΜΜ.

Αν η εργασία μας είναι σχετικά κοντά στο σπίτι μας, να προτιμήσουμε το περπάτημα.

 

Στο χώρο εργασίας

Φτάνοντας πλένουμε τα χέρια μας με σαπούνι και νερό.

Απολυμαίνουμε το γραφείο, τον υπολογιστή, το τηλέφωνο και γενικά ό,τι πρόκειται να ακουμπήσουμε.

Αν εργαζόμαστε μόνοι, δεν χρειάζεται να φοράμε μάσκα.

Αν είναι και άλλοι εργαζόμενοι στον ίδιο χώρο καλό είναι να τη φοράμε, και μάλιστα να έχουμε μαζί μας και «εφεδρική» σε περίπτωση που η πρώτη υγρανθεί.

Επιστροφή στο σπίτι

Βγάζουμε τα ρούχα σε ένα συγκεκριμένο σημείο και ή τα βάζουμε για πλύσιμο σε υψηλή θερμοκρασία, πάνω από 60ο C, ή τα αφήνουμε δυο-τρεις μέρες να αεριστούν σε σημείο όπου δεν έρχονται επαφή με άλλα ρούχα, ώστε αν τυχόν φέρουν τον ιό αυτός να πεθάνει.

Προσοχή, δε φοράμε τα ίδια ρούχα την επόμενη μέρα.

Τα ρούχα απολυμαίνονται ή μένοντας κρεμασμένα για 2-3 μέρες ή πλένονται σε υψηλή θερμοκρασία ή σιδερώνονται με καυτό σίδερο.

Την τσάντα μας την αφήνουμε σε συγκεκριμένο μέρος και αυτή για δύο μέρες ή την περνάμε με αντισηπτικό οινοπνεύματος ή σαπούνι και νερό.

Τα παπούτσια ιδανικά τα αφήνουμε έξω από το σπίτι. Αν,  όμως, μπούμε με αυτά στο σπίτι, τα απολυμαίνουμε και μετά καθαρίζουμε τα χέρια μας.

Tags: ΥΓΙΕΙΝΗ