Τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τους άστεγους

Τα άτομα που αντιμετωπίζουν έλλειψη στέγης βρίσκονται σε πολύ μειονεκτική θέση κατά τη διάρκεια κρίσεων, όπως οι πανδημίες. Ανήκουν στους υψηλού κινδύνου πληθυσμούς, λόγω της ήδη επιβαρυμένης υγείας τους, και εφόσον δεν λάβουν περίθαλψη, γίνονται φορείς εξάπλωσης. Η ΜΚΟ Κλίμακα εκτιμά ότι στους δρόμους της Αθήνας ζουν περίπου 300 άνθρωποι, χωρίς ωστόσο σε αυτούς να καταγράφονται οι «αόρατοι άστεγοι», δηλαδή εκείνοι που κρύβονται στα στέκια τους και σε σημεία που δύσκολα γίνονται αντιληπτά.

Η Κλίμακα, η Praksis, οι Γιατροί του Κόσμου και ο δήμος Αθηναίων δίνουν τη δικής τους μάχη για την ενημέρωση και την βοήθεια των πιο ευάλωτων πολιτών που, χωρίς διαδίκτυο, τηλεόραση και εφημερίδες, είδαν απλά τους δρόμους να αδειάζουν και μας καλούν σε περίπτωση που διαπιστώσουμε ότι κάποιος άστεγος χρειάζεται βοήθεια, να τον πληροφορήσουμε για το πού μπορεί να απευθυνθεί και να επικοινωνήσουμε με τους αντίστοιχους φορείς, αναφέροντας το σημείο που βρίσκεται ο άνθρωπος.

  • Κέντρο Υποδοχής Αστέγων Δήμου Αθηναίων: ‎210 5246515-6 / ‎seckyada@otenet.gr
  • Praksis: 210 5205200 / info@praksis.gr
  • Κλίμακα: 210-3417160-2 / central@klimaka.org.gr
  • Γιατροί του Κόσμου: Αθήνα 210-3213150 / Θεσσαλονίκη: 2310.56.66.41 / info@mdmgreece.gr

Επίσης, το περιοδικό δρόμου «Σχεδία» https://www.shedia.gr, λόγω προσωρινής αναστολής της έκδοσής του, προσκαλεί τους πολίτες να στηρίξουν τους περίπου 150 πωλητές, αγοράζοντας δίμηνες ή τετράμηνες συνδρομές, ώστε να λαμβάνουν το περιοδικό ταχυδρομικά στο σπίτι τους. Όπως και με τις πωλήσεις στο δρόμο, το 50% των εσόδων θα πάει μοιρασμένο αναλογικά στους πωλητές, για να διασφαλιστεί ότι έστω και έτσι, θα συνεχίσουν να έχουν ένα μικρό έσοδο για να καλύψουν κάποιες βασικές ανάγκες.

Τέλος, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Equal Society, https://www.equalsociety.gr/el/ προσπαθώντας πάντα να βρει τρόπους για να υποστηρίξει τους ανθρώπους που υποφέρουν, δυσκολεύονται και από «σύμπτωση» βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία, στα όρια ή και εκτός κοινωνικού ιστού, κάνει έκκληση για εθελοντές που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στο έργο της (211-7051841 / info@equalsociety.gr).

 

 

 

Tags: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ