Νέο παιδικό σύνδρομο που πιθανότατα συνδέεται με τον κορωνοϊό

Το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο παίδων (MIS-C), που μοιάζει να είναι ένας συνδυασμός τοξικού σοκ και της νόσου Kawasaki, απασχολεί τις τελευταίες μέρες την επιστημονική κοινότητα, καθώς φαίνεται να συνδέεται με μόλυνση από τον κορωνοϊό.

Το σύνδρομο αυτό υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να επηρεάζει την καρδιακή λειτουργία των παιδιών και σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο.

Πρόκειται για μία πάθηση που επηρεάζει κυρίως τα παιδιά. Προκαλεί φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων και σε ορισμένες περιπτώσεις προσβάλλει την καρδιά. Οι πιο σοβαρές επιπλοκές είναι τα στεφανιαία ανευρύσματα, που μπορεί να είναι θανατηφόρα.

Τα συμπτώματά του δεν μοιάζουν με τα κλασικά συμπτώματα του κορωνοϊού. Συνήθως περιλαμβάνουν πόνο στο στομάχι και εμετό, σε συνδυασμό με υψηλό πυρετό και ίσως με εξανθήματα, όπως αναφέρουν οι γιατροί του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) και συστήνουν την άμεση νοσηλεία των παιδιών που φαίνεται να παρουσιάζουν το συγκεκριμένο σύνδρομο.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η σχέση του συνδρόμου με τον Covid-19 γίνεται όλο και πιο εμφανής, ακόμη κι αν ένα παιδί βγει αρχικά αρνητικό στον ιό και δεν εμφανίσει ποτέ τα κλασικά συμπτώματα.

Το σύνδρομο εμφανίζεται δύο με έξι εβδομάδες μετά την μόλυνση ενός παιδιού από τον Covid-19, ενώ επηρεάζει ακόμη και παιδιά απολύτως υγιή μέχρι τότε.

Το CDC εξέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα επείγουσα ανακοίνωση προς τους γιατρούς να επαγρυπνούν αναφορικά με το σύνδρομο, καθώς τουλάχιστον 20 πολιτείες έχουν αναφέρει ότι ερευνούν πιθανές περιπτώσεις του.

Το ανησυχητικό εύρημα είναι ότι περίπου τα μισά παιδιά εμφάνισαν ανωμαλίες στη στεφανιαία αρτηρία. Καθώς τα παιδιά ήταν προηγουμένως υγιή, θεωρεί ότι οι ανωμαλίες προκλήθηκαν από το MIS-C, πιθανόν ως αποτέλεσμα μιας καθυστερημένης απάντησης του ανοσοποιητικού συστήματος στον κορωνοϊό.

Κάθε παιδί που έχει πυρετό, κοιλιακό άλγος ή συμπτώματα όπως εξάνθημα και επιπεφυκίτιδα θα πρέπει να πάει αμέσως σε παιδίατρο, συμβουλεύουν οι ειδικοί.

Μία ανάλυση αίματος δείχνει άμεσα αν ένα παιδί παρουσιάζει το σύνδρομο MIS-C. Αν η διάγνωση γίνει εγκαίρως, το παιδί μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του μετά από λίγες ημέρες νοσηλείας.

 

Tags: ΥΓΕΙΑ